Param Kredim
Bloke Konulmuş Banka Hesabını Kaldırma Yolları (KESİN ÇÖZÜM) | YAZIYI OKUYUN
fi
Anasayfa > BANKALAR > Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir

Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir

Tarih: 02.06.2020
Güncel: 29.09.2022
Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir ve Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli hakkında yazılan yazının görselidir

Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir ? Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli (CAPM) beklenen getiri arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir modeldir. Yatırımın geri dönüşü, farklı olasılıklarla ilişkili farklı değerlere sahip bilinmeyen bir değişkendir. ve menkul kıymete yatırım riski.

Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli (CAPM) düzenli risk ile varlıkların, özellikle de envanterin öngörülebilir getirisi arasındaki bağlantıyı açıklar. CAPM, bu varlıkların riski ve sermaye maliyeti göz önüne alındığında, riskli menkul kıymetleri fiyatlandırmak ve varlıklardan beklenen getirileri üretmek için finansal sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir ve nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi içeren bir yazının görseli olarak tasarlanmıştır
Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir

Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir Tahkim Fiyat Teorisi

APT, CAPM’ye bir alternatif olarak hizmet eder ve daha az varsayım kullanır ve uygulanması CAPM’den daha zor olabilir. Ross, APT’yi tahvil fiyatlarının makroekonomik veya şirkete özgü faktörler olarak gruplandırılabilen çeşitli faktörler tarafından yönlendirildiği gerçeğine dayanarak geliştirmiştir. 2 CAPM’den farklı olarak APT, kimliği veya hatta risk riskini göstermez.

Bunun yerine, bir getiri oluşturma sürecini takip eden getiri ürettiği varsayılan çok faktörlü model için teori, varlığın beklenen getirisi ile ilişkili ifadeyi sağlar.

Her ne kadar CAPM formülü pazarın girmesi için beklenen getiriyi gerektirse de, APT formülü bir varlık için beklenen getiri oranını ve çeşitli makroekonomik faktörler için risk primini kullanır.

İlk bakışta, CAPM ve APT formülleri çok benzer görünüyor, ancak CAPM’nin bir faktörü ve bir beta var. Öte yandan, APT formülünde, her bir ayrı faktöre ilişkin varlığın beta sürümünü gerektiren şirket dışı faktörleri içeren çeşitli faktörler vardır.

Bununla birlikte, APT bu faktörlerin ne olacağı hakkında bilgi sağlamamaktadır, bu nedenle APT modelinin kullanıcıları varlığın getirisini etkileyebilecek ilgili faktörleri analitik olarak belirlemelidir. Öte yandan, CAPM’de kullanılan faktör, piyasanın beklenen getiri oranı ile risksiz getiri oranı arasındaki farktır.

CAPM Modelinin Kullanım Alanları

Farklı menkul kıymetlerde getiri oranını karşılaştırmak için yatırımcılar CAPM kullandı. Örneğin: yatırım fonları, hisse senetleri, hisse senetleri ve tahviller. Bir şirket akıllıca bir portföye yatırım yapabilir, bu riski akıllıca karşılaştırarak riski azaltır ve getiri oranını en üst düzeye çıkarır.

CAPM’nin diğer kullanımı bir portföyü veya yatırımı değerlendirmektir. Portföyde varlıklar tahvil, gayrimenkul, varant, opsiyon, hisse senedi analizi, altın sertifikaları veya değerlerini destekleyebilecek herhangi bir şey olabilir.

CAPM ayrıca modern portföy teorisi (MPT) tarafından bir portföy için uygun yatırımları seçmek için kullanılır. Yatırım, hesaplanan fiyattan daha düşük bir fiyata satılıyorsa, portföye dahil edilmesi olası bir rakiptir.

Gerçek değeri keşfetmek menkul kıymetler için bir zorluktur. Varlık fiyatlandırması, CAPM’nin en sessiz kullanımıdır. Yatırımcılar ve analistler, defter değeri ve hisselerin piyasa değerine bitişik olarak değerlendirmek için kullanırlar. Varlık, içsel değerinin altında işlem görüyorsa iyi bir anlaşma olarak kabul edilir.

Tüm projeler için, CAPM bir indirim oranı kullanır ve bu yüzden NPV’den daha üstün bir kalite olarak kabul eder. Bu nedenle, tüm farklı risk türlerindeki yatırım projelerini değerlendirmek için CAPM sıklıkla kullanılır

CAPM Modelinin Varsayımları

  • Yatırımcılar tutarlıdır ve riskten kaçınırlar. Dönem sonunda servetlerinin beklenen işlevini en üst düzeye çıkarmak için merak uyandırırlar. Dolayısıyla, bir portföy için risk daha büyükse, beklenen getiri daha büyük olacaktır.
  • Pazar yeri idealdir, bu nedenle açığa satış kısıtlamaları, işlem maliyetleri, enflasyon ve vergiler dikkate alınmaz.
  • Borç veren, sınırsız tutarları risksiz oranda ödünç verebilir veya ödünç alabilir.
  • Her mülkiyet büyük ölçüde bölünebilir ve tamamen sıvıdır.
  • Yatırımcılar, tek piyasa değerleme yapısı ile aynı varyasyon ve ortalamaya sahiptir; bu nedenle her insan aynı bakış açısını algılar. Ve tüm yatırımcılar aynı anda aynı bilgileri alırlar.
  • Varlığın getirisi, standart tahsis kurallarına uyar.
  • Piyasalar simetri içerisindedir, bu nedenle güvenlik maliyeti hiçbir kuruluştan etkilenemez.
  • Piyasadaki varlıkların miktarları ve toplam sayısı, tanımlanan yapı içerisinde önceden belirlenmiştir.

CAPM Modelinin Faydaları

CAPM, gerekli getiri oranları konusunda güven sağlamak için bir dizi olası sonuç elde etmek için kolayca stres testlerine tabi tutulabilen basit bir hesaplamadır.

Yatırımcıların piyasa portföyüne benzer şekilde çeşitlendirilmiş bir portföyü olduğu varsayımı, sistematik olmayan (spesifik) riski ortadan kaldırır.

Sistematik veya piyasa riski önemli bir değişkendir çünkü öngörülemez ve bu nedenle genellikle tamamen hafifletilemez.

Param Kredim / Tufan DEMİRCİ
Sermaye Varlığı Fiyatlandırma Modeli ve Avantajları Nedir
Bu Makaleye Yorum Yapın

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git