Yanlış Hesaba ( IBANA ) Para Yatırma Çözüm Yolları
Yanlış Hesaba ( IBANA ) Para Yatırma Çözüm Yolları İnternet, ATM yada telefon bankacılığını sık sık kullanıyorsunuzdur. Bu para transferleri esnasında yanlış bir numara tuşladınız. Yanlış hesaba para yatırma işlemi sıklıkla yapılan genel bir sorun olarak görülmektedir.
Yanlış hesaba para gönderdim ne yapmalıyım? Yapılması Gerekenler;
- Bankanızı arayınız ” yanlış hesaba para yolladım ” karşı hesaba geçmediyse işlemi iptal edilmesini isteyiniz.
- İşlem iptal edilemiyor ise yanlış hesaba gönderdiğiniz kişiye bankanız ulaşması sağlayın ve paranın geri iade edilmesi isteyin.
- Parayı geri göndermek istemiyor ise sizin bu parayı gönderirken Açıklama kısmına yazdığınız bilgi çok önemlidir. Örnek : Kira borcu vs.
- Hukuksal olarak haklarınızı geri talep ediniz.
ATM den gönderilen Yanlış Para Transferi ile ilgili bir örnek vermek gerekir ise;
Kiracının ATM den ev sahibine kira tutarını yatırmaya çalışıyor. kiracı bir sayı yanlış girmesi neticesinde kira tutarı değişik bir hesaba gidiyor. Bankanın alan kişi hizmetleri aranıyor. Paraya bloke konulması için işlemler vardır. ibana yollanan para geri almak için yanlış hesaba gönderdiğiniz kişinin bankaya gidip imzalaması gereken kağıtlar vardır. Bazı durumlarda ise parayı vermek istemeyebilir. Dava açılması gerektiği yönünde bilgilendirilmiştir.
Yanlış yapılan EFT ne zaman hesaba geçer ? Aynı banka içinde yapılan işlemler anında karşı tarafa gider. Farklı banka ise biraz zaman alır.
Yapmanız gereken bankanın müşteri hizmetlerini arayıp mevzu hakkında bilgi edebilirsiniz.
Ek olarak bankaların alan kişi hizmetleri numaraları mevzunun ilerleyen bölümlerinde paylaştım.
Yanlış Hesaba ( IBANA ) Para Yatırma Çözüm Yolları
Hesaba yanlış Yatan para miktarı ne olursa olsun Öncelikli olarak yapmanız gereken işlemler vardır. Paranın gönderildiği ve kendi bankanın müşteri hizmetlerini aramanız ve Yanlış hesaba para gönderme İptali talep ediniz.
Yanlış Hesaba Para Transferi ‘’ yapıldığını belirtmenizdir.
Bazı bankalar işlem ( para) karşı tarafa geçmemiş ise bloke eder ve para size iade edilir. fakat siz parayı yatırdınız ve arada çok uzun bir zaman geçtiyse hesaba yatmış demektir.
Hesabına yanlış yatan para aynı bankanın müşterinin hesabında ise ( değişik bankanın da hesabına aktarılmış olabiliyor. Bu sebeple dolayı işlemler uzuyor ) iptal işlemi daha kolay oluyor.
Bütün bilgilerimiz bankalarda mevcuttur. Siz müşteri temsilcisi aradıktan ve yanlışlıkla farklı birinin hesabına para yatırdığınız hakkında bilgi veriyorsunuz. Banka Müşteri temsilcisi durum ( para ) hakkında karşı tarafı banka yetkilileri bilgilendiriliyor. Yanlış para yatırılan şahıs Bankaya davet ediyorlar vs.
Yanlış bankaya eft yaptım diyorsanız. Bir gün içinde geri iade işlemi gerçekleşir. İşlem Aynı banka içinde yaşanmış ise çok dağa kısa sürebilir. Eğer ki işlemi hızlandırmak istiyorsanız. Durumunuzu banka müşteri temsilcisine ifade etmeniz gerekir.
Siz Yanlış hesaba ( İBANA ) Para Yatırdığınızın da erkenden fark etmeniz gerekir. ( Bu süreç fazlaca önemli mümkün olduğunca acele uygulanmalıdır. ) Karşı tarafın gönderdiğiniz parayı harcanması neticesinde size banka parayı geri veremez. Paranızı geri iade edilmesini yasal yollardan ( dava açarak ) isteyebilirsiniz.
1.
Yanlış Para Transferi Ne Yapmam Gerekir.
Sizin veya çevrenizden birinin en az bir defada olsa ” yanlış hesaba atılan para geri alınır mı ” araştıran birinin görmüşsünüzdür.. Halbuki kimse istemez yanlış bir hesaba para göndermeyi ? Bu para transferini mobil bankacılık veya atm den yapılmış olabilir.
İlk yapmanız gereken farkına varır varmaz hemen bankanızı aramanız ve durumdan haberdar etmenizdir. Bankanın müşteri hizmetleri sizi yönlendirecektir. Yaptığınız para transferi aynı banka içinde yapılmış ise ve siz erken fark ettiyseniz gün içinde bile size geri iade edilebilir.
EFT işlemleri bankalar arasında olduğu için karşı taraf parayı geri iade etmeye o zaman işler maalesef biraz uzayabilir…
hesaba gelen parayı iade etmek veya etmek kendi özgür iradesi ile karar verilir. Hesap da ki parayı çekmemiş ise bloke banka tarafından konabilir.
Yasal çerçeve içinde parayı mutlaka alırsınız önemli olan karşı taraf parayı çekti mi ? çekmedi ve hesabında duruyor geride iade etmiyor ise bankada blokeli olarak durabilir.
yanlış para transferi yapılmış ise ve bu işlem hafta sonu yaptıysanız EFT de en yakın iş gününde karşı tarafa geçer. Önemli olan bankanız ile iletişime geçmenizdir.
2.
Yanlış Hesaba Para Yolladım Ne yapmam Lazım
2021 yılındayız cebimizde para dolaştırmak hem tehlikeli hem de gereksiz. Bunun yerine telefonunuzda mobil banka uygulaması ! veya internet den istediğimi zaman ( komisyon fazla verilir.) Para yollayabiliriz.
parayı farklı birine göndermek için ATM ler de kullanılabiliyor. Örneğin ziraat atm leri komisyon ücreti almadığı için çok kullanılır. ATM den para gönderme sırasında eksik veya yanlış tuşlamanız paranın farklı bir kişiye yollanmasında neden olacaktır.
Yanlış hesaba para gönderirseniz hemen müşteri temsilcisini arayınız…
yanlış hesaba para yolladım Ne yapmam gerekir diyorasanız. para karşı taraf geri iade etmek istemez ise yasal işlemler başlatılır. Bu yanlışlık sizden mi yoksa bankanın sistemsel olarak mı hata yaptığını tespit eder.
Ayrıca karşı tarafa gönderdiğiniz para bloke edilir. parayı çekmemiş ise maalesef parayı çekmiş ise yapılacak tek şey parayı geri iade etmesi istemek hayır yanıtını gelir ise mahkeme ile yasal haklarınız talep edebilirsiniz…
ben de bir konuda sizleri bilgilendirmek isterim. nasıl olur da yanlış hesaba para yollanır sonuçta isim soy isim de gerekli para tranferi için. Fakat benim başıma gelen durumu sizlere aktarıyorum. Önceden alışveriş yaptığın biri bilgileri karıştırdı ve aramızda alışveriş olmaması karşın yanlışlıkla bana para gönderdi. Ben geri iade ettim fakat her benim gibi olmuyor…
3.
Havale edilen para nasıl geri alınır
Yanlış hesaba gönderilen para nasıl geri alınır ? havale işlemi için gönderen kişi ile alıcı kişi aynı banka üzerinden para alış veri yapması demektir. Havale işlemleri anında karşı hesaba geçer
Paranın bloke olması ne demek ? Paranın yanlış hesaba gönderildiği tespit edilirse, banka yetkililerine ulaşmanız gerekir. Bu sebeple müşteri hizmetlerini aramanız doğru bir yaklaşım olacaktır.
Gönderdiğiniz paranın yanlış kişi olduğunu hemen fark ettiyseniz ve aynı banka müşterisi ise işler kolaylaşır. 2 saat içinde paranız size geri iade edilebilir.
zaman kaybetmeyin anında müdahale edilmesi havale edilen para
size geri iadesini hızlandırır.
akşam vakti mesai saatleri dışında havale işlemi yaptıysanız işleminiz bir sonraki günün mesai saatine kadar karşı hesaba geçmez
fakat Havale işlemi en geç 2 dakika içinde karşı tarafa geçer ve iban veya hesap numarası ile gönderilebilir.
Yanlış Hesaba Gönderilen Para Nasıl İade Edilir
Genellikle internet bankacılığı ve mobil bankacılık kullanıyoruz. IBAN’ı veya hesap numarasını yanlışlıkla yanlış anladınız.
Ani kızarıklık ve şişliği hepiniz hatırlamalısınız. Yanlış hesaba aktarılan para iade edilebilir.
Bankanızı aramanız ve belirli bir yanlış işlemi neden iade etmek istediğinizi açıklamanız gerekebilir, ancak doğrudan bankanızı aramanızı öneririz.
Çünkü gelecekte sorun çözülmezse, bu sorunu çözmek için zamandan ve emekten tasarruf sağlayabilir. Tabii ki! Aynısı ATM (Otomatik Vezne Makinesi) için de geçerlidir.
Piyasada birçok farklı ATM makinesi var. Ancak bunların çoğu kartta yazılı olan PIN veya PIN kodunu girmenizi gerektiriyor.
Yanlış Kişiye Para Göndermemek için Neler Yapılmalıdır
Bu durum çok yaygın ve bankalar şimdiden bazı önlemler almış durumda;
Örneğin hesap veya IBAN’ da hesap sahibinin adı belirtilmemişse EFT/Havale işlemi yapılmaz !
işlemi yapan kişiye iade edilir.
Ancak bazı bankalarda bu önlem bulunmamaktadır. Bazen bu tesadüf meydana gelir.
örneğin alacaklının adı Baki Karakuş ise, B * * K * * banka kayıtlarındaki yanlış hesap numarasının sonucudur.
Unutulmamalıdır ki hesap sahibinin IBAN’ı gerçek adına kayıtlıysa ve başka bir kimlik kartına sahip başka bir kişi tarafından kullanılıyorsa, hesap sahibinden o kişinin hesabına para transferinde sorun yaşanacaktır.
IBAN’ı var. (Örneğin), kullandığı borsa ile önceden özel düzenlemeler yapılmadığı sürece, hesap sahibinin global olarak benzersiz olması gerekir. Alıcının bankası mesajın geçerli olup olmadığını belirlemelidir;
Öncelikle Bankanızı Arayınız
Önce bankayı bilgilendireceğiz.
Para blokta/havuzda bekliyorsa olabilir. yanlış isim ve soy isim girdiyseniz ( isimler uyuşmuyor. )
Paranın havalesinde banka yanlış kişiye gönderilen paranın geri iadesi için haber verecek ve paranın iadesini isteyecektir.
Belki de alıcı bunu fark etti ve göndermeden önce bankayla iletişime geçti. Ayrıca Hesabınıza yanlışlıkla parada gelebilir. Parayı doğrudan gönderene iade etmek yerine lütfen önce bankayla iletişime geçin.
Banka her koşulda hesabı dondurabilir.
size ait olmayan para yanlışlık hesabınıza geldi. Ve siz harcadınız. banka geri iade ister. Siz size ait olmayan parayı geri ödemez iseniz Dava haklı doğar .
Bankalar bazen yanlışlıkla hesaplarına para yatıran kişilerle iletişime geçemezler.
Hesap sahibiyle iletişime geçilmiş ancak kötü niyetli hesap sahibi paranın yanlış olmadığını iddia ediyor.
İlk olarak, sözleşmeye aykırılığı noter tasdik yoluyla bildirmelisiniz.
Bunun ceza hukuku anlamında hırsızlık suçunu değil, “ihmal nedeniyle kaybolan veya el konulan malları elden çıkarmak” suçunu oluşturduğuna genel olarak inanılmaktadır.
Bu tutarsızlık nedeniyle, internet bankacılığı ve mobil bankacılık son zamanlarda popüler hale geldi ve istikrarlı emsaller oluşturulamadı.
Yeni emsaller ortaya çıkabilir. Aslında, banka hesap sahibiyle iletişime geçmeye çalışmak veya hesabı dondurmak gibi elinden gelenin en iyisini yapmazsa, banka bir alıcı ve cezai takibatta şüpheli olarak listelenebilir.
Bankanın Yardım Yükümlülükleri
Avukatlar Kanununa göre, bankalar, tüm kurum ve kuruluşlar gibi, avukatlara yasal işlemleri hakkında en az temel bilgi vermekle yükümlüdür. Uygulamada bankalar, gerekçelerini bile sansürlemeden herkesin bilgi talebini reddetmek için bankacılık yasalarına, KVKK veya vatandaşlara güveniyor.
Bir anlaşmazlık sonucunda, yani bir anlaşmazlık ortaya çıktı, anlaşmazlığın çözümü için ticari mahkemede bankaya dava açabilirsiniz. Bu dava nispeten kısadır ve amaç bankaya bilgi sağlamaktır. Ancak Türkiye deki en kısa dava bile o kadar kısa değil…
160 TCK. Makaleye göre, yönetici veya personele karşı ceza davası açmanın daha pratik bir yolu olabilir. Şikayet konusunun kayıtlı olmasına ve bilgi talep edilmesine rağmen, maksimum düzeyde bilgi vermedi. * Savcılık bankadan bilgi istediğinde, Banka hala sağlamalı, isim görünecek. Suç duyurusunda bulunmak için eldeki bilgileri kullanmak da mümkündür. Çünkü fail ilk açıldığında çözülmemiştir. Bu bir dava açmak için değildir. Yasal Takip için mutlaka bir avukat ile iletişime geçiniz.
Bankanın sizin gerekçenizle ilgilenmediğine dair Bankalar Birliği Tahkim Kuruluna şikayette bulunmaktır. Başka bir yol da Tüketici Tahkim Kuruluna şikayette bulunmaktır.
Gerekli bilgiler yasal yollarla elde edildikten sonra, icra işlemleri karar verilmeden yapılabilir.
Zenginleştirme davaları sebepsiz olarak açılabilir.
Karşı tarafa para gönderme sırasında ilgili açıklama kısmına örneğin; 250 bin tl. Ford focus 2016 araba aldığım için para gönderiyorum. vs. gibi Açıklama kısmına hiçbir şey yazmazsanız.
Gönderilecek miktarın aslında o olmadığını veya hatta bir borç ödemesi olmadığını kanıtlamak zor olabilir. çünkü yasanın mantığı borcun taksitle ödenir. Para emri, bu yüzden o kişiye borçlusun ve onlara geri ödedin…
Miktar büyükse, lütfen Bankaya şahsen gidin…
Pratik olmasa da, lütfen yüksek maliyetli transferler yapmak için kişisel olarak banka şubenize gidin. Banka personeli bir hata yaparsa, geri ödeme çok daha kolay olacaktır. çünkü hesap gönderme ve alma ile hiçbir ilgisi olmadığı için doğrudan personelin hatasıdır.
Yanlış Hesaba Para Yatırma
Yanlış hesaba para yatırma işleminin çözümü için ayrıntılı bilgileri sizlere aktaracağız. Günümüzden en yoğun bankacılık işlemi ne diye sorsalar hesaba para yatırma ilk sırada gelir.
Günümüz de hesaba para yatırma işlemleri için;
- ATM ‘ den hesaba para yatırma
- Telefon uygulaması ile hesaba para yatırma
- Bankanın internet sitesi ile hesaba para yatırma
Şube ye gidip hesaba para aktarma işlemleri artık çok az yapılmaktadır. Sırada beklemek özellikle bu 2021 yılında salgın ile mücadele ederken çok zor olmaktadır.
Hem komisyon ücretleri de bazı durumlarda alınmıyor Örnek vermek gerekir ise maaş kartınızı aldığınız bankadan farklı kişilere gönderdiğimiz para transferlerinde komisyon ücreti yok…
Bu konuda sizin yapmanız gereken maaş kartınızın olduğu banka ile komisyon oranını gözden geçirmenizdir.
Teknolojinin gelişmesi işleri basitleştirdi. Fakat bu durumda Yanlış hesaba para yatırma ile ilgili hatalar ortaya çıktı..
peki Yanlışlıkla gönderilen parayı nasıl geri alacaksanız ? Para transferlerinde güvenli bir şekilde para nasıl gönderilir. Yanlış para transferlerini önlemek için gerekenler ayrıntılı olarak konun içinde sizlerle paylaşılmıştır.
Banka Havalesi veya EFT neden yanlış hesaba gönderilir
Banka Havalesi veya EFT den para tranferi hepimizin günlük hayatında yaptığı işlemlerdir. kira paramızı gönderiyoruz. Para gönderme işlemi için hesap numaramızı adımız soy adımız gibi yerleri doldurmamız gerekiyor.
Burada unutulan bir husus var yeri gelmişken örnek olarak vermek isterim. Eski kiracım taşınıp gitti. çok uzun zaman sonra hesabıma para gönderdiğini fark ettim kendisi hemen aradım ve işlemi yanlış hesaba yaptığını söyledim.
Kendisine tekrar ilettim fakat her kez benim kadar dikkatli veya anlayışlı olmuyor. Para gönderdiğiniz de açıklama kısmına mutlaka Parayı ne den gönderdiğini belirtin.
Yanlış hesaba havale veya eft işlemi yapan kişi fark ettiği anda bankası araması çok önemlidir. yanlış gönderilen para karşı taraf da bloke edilebilir. ( açıklama kısmını dolduran ve anında hatayı fark ettiğinizde )
Zaman Kaybetmeden Bankaya başvurun ( müşteri hizmetlerini arayınız )
Bazı durumlar Yapılan yanlış EFT işlemi gönderilen kişiye haber veriliyor. para çekilmiş ise geri iade etmek istemiyor. Bu durumda yasal yolardan zararınızı talep edebiliyorsunuz.
Bankadan kaynaklı bir sorun var ise size bildirilecektir.
Para göndermeniz EFT saatleri dışında yapıldı ise ve siz hemen fark ettiyseniz. çağır merkezi ( bankanın müşteri temsilcisi ) ile görüşmeniz ile işlem geri iade edilebilir.
Yanlış Gönderdiğiniz Para Nasıl Geri İade Edilir
ibana gönderilen parayı geri almak için bankanıza bilgi verdiğinizde, bankanızın izleyeceği yol para mesai saatleri içinde oldu. Karşı tarafın hesabına ulaştığını farz edersek bankanız karşı tarafı arar ve durumdan haberdar eder.
Para karşı tarafın hesabında duruyor ve aynı banka ise bloke işlem uygulanabilir. ( parayı çekmiş olma ihtimalide var. ) durum dan haberdar edilen karşı taraf yanlışlıkla gönderilen parayı iade etmeye gönüllü olmalıdır.
Eğer ki parayı geri iade etmek istemez ise parayı çekemediyse hesapta para durur. Yasal olarak dava açılır ve dava sonuçlandığında paranız size geri iade edilir.
Müşteri hizmetleri sizi bilgilendirecektir. Size karşı tarafa gönderilen parayı bloke edilmesi hususunda bilgi verilmez ise siz mutlaka belirtiniz…
Yanlış hesaba para gönderdim Ne yapmalıyım
Hesabınızdaki parayı yanlışlıkla farklı birine gönderdiniz. Bu durumu fark ettiğiniz anda yapmanız gereken bankanız ile iletişime kurmanızdır.
Çünkü para çekilmemiş ise gönderdiğiniz parayı bloke ettirebilirsiniz.
Bu konunun altında birçok yorum vardır. konu sürekli güncel olduğu için siz de başınıza gelen durumu paylaşırsanız. En kısa sürece geri dönüş sağlanacaktır.
EFT İşlemi Mesai zamanları Haricinde Yapıldıysa
Değişik bir bankaya ( EFT işlemi ) para aktarım işlemi yapıyor iseniz!
Mesai zamanları doğrusu 09:00 ile 17:00 saatleri içinde gerçekleştirebilirsiniz.
Her banka Aynı saat’ de açılır fakat para tranferin de 17:30’a kadar icra eden bankalarda vardır. En doğru bilgi gene bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek öğrenebilişiniz.
Belirtilen saatler haricinde yada hafta sonu yaptığınız yanlış işlemlerde ileriye dönük işlem olarak nitelendirilir. İlk iş gününde sabah mesai başlaması ile karşı tarafın hesabına geçer.
Hatalı bir işlem yatığınızı erkenden fark etmeniz ve işlemi iptal etmek için banka ile iletişime geçmeniz gerekir.
Yalnız şunu da belirtmek isterim ki meydana getirilen işlem aynı bankanın müşterine yapılmış ise paranın aktarıldı mı anında gerçekleşir.
Yanlış hesaba EFT yaptıysanız vakit kaybetmeden bankanızın alan kişi hizmetlerini aramanızı öneriyorum.
Paranızı Karşı Taraf Geri İade Etmek İstemez ise
İnternet bankacılığının ve mobil bankacılığın son yıllardaki popülaritesi nedeniyle, ceza kovuşturmasının o kadar ileri gidebileceğini düşünüyorum ki, savcıların uygulamaları ve hatta Yargıtay kararları tek tip olmayabilir.
Bankalar ayrıca, kamu görevlisi olarak yaklaşılan ve daha sonra görevi kötüye kullanma, bankacılık kanunundan kaynaklanan diğer ihlaller nedeniyle cezai kovuşturmaya tabi tutulan bankacılara ilişkin hükümler varsa, avukatlara asgari düzeyde suç duyurusunda bulunmakla yükümlüdür.
Bankacılık Kanunu’nu uyguladıklarını iddia eden avukatlar veya vatandaşlar bilgi toplama amacını inkar etmekte ve kontrol bile etmemektedir.
Yanlışlıkla gönderdiğiniz parayı karşı taraf geri geri vermek istemeyebilir.
Yasal yollardan ( Dava Açabilirsiniz ) hakkınızı savunabilirsiniz. Bu durum ile karşılaştığınızda mahkeme harcamalarını da karşı taraf ödemek zorunda kalacaktır.
Mesele bankadan kaynaklanıyor ise banka tüm mahkeme giderlerinin den mesuldür.
Bu sebeple banka da mahkemeyi takip eder ve lüzumlu işbirliğini elde edecektir. Mahkeme vakit alan fakat kesin çözümdür.
IBAN Numarasının Para Transferine Önemi
IBAN numarasına para gönderme işlemi hatasız yapılmasını için hesap numarasını ülkelerarası bir standartla tanımlar. Şu sebeple IBAN kullanılmasaydı. Kişiye özel standart informasyon sayıları para aktarımı mevzusunda fazlaca hata olurdu. Bu standart’a göre meydana getirilen işlem ISO 13616 göre düzenlenmiştir. Her banka şifreleme algoritmaları ile meydana getirilen para aktarma işlemlerini denetler
Para göndermek için sadece iban yeterli mi ? Değil Ad ve Soyadını belirtmeniz gerekir. Yapı Kredi bankasında Kolay Adres tanımı ile İban gerekmeksizin yapılmaktadır. Dilerseniz yapıkredi bankasında işlemi ayrıntılı olarak bakabilirsiniz.
IBAN Hesap numarasını Dünya genelinde standart ile tanımlayarak para transferlerinin eksiksiz yapmasını sağlamaktadır. IBAN’nın kullanılmadığı durumlarda sorunlar yaşanmaktadır.
IBAN ile hesap numaraları ISO standartlarındadır. Bankalar bu durumu değiştiremezler. Fakat Her banka bu numaraları extra kendileri şifreleme sistemi yapabilir. IBAN doğru isim yanlış EFT ise para aktarımı olunmamaktadır.
Denetim sonrasında IBAN numarasına para gönderme işlemi yanlış tespit ettiklerinde paranın aktarılma emrini reddedebilirler. IBAN doğru isim yanlış EFT işlemi Böylece para transferlerindeki hatalar en aza indirilmektedir.
Kendi IBAN larını eksik yada yanlış yazan kişilerin işlemleri iptal etme yetkisine sahiptir. Bunun sebebi olası hataları önlemektir.
Bankaların alan kişi yazışma numaraları ( 2021 yılı için ) | |
Akbank | 444 25 25 |
Albaraka Türk Katılım Bankası | 444 5 666 |
Alternatifbank (Abank) | 444 00 55 |
Anadolubank | 444 55 50 |
Bankpozitif | 444 4 365 |
Denizbank | 444 0 800 |
Fibabanka | 444 88 88 |
Güvence Bankası | 444 0 333 |
Halk Bankası | 444 0 400 |
HSBC | 444 0 111 |
ICBC | 444 00 50 |
ING Bankası | 444 0 600 |
Kuveyt Türk Katılım Bankası | 444 0 123 |
Odeabank | 444 8 444 |
QNB Finansbank | 444 0 900 |
Şekerbank | 444 78 78 |
SEN | 444 0 666 |
Türkiye Finans Katılım Bankası | 444 2 444 |
Türkiye İş Bankası | 444 02 02 |
Vakıfbank | 444 0 724 |
Yapı Kredi Bankası | 444 0 724 |
Ziraat Bankası | 444 00 00 |
Yanlış Hesaba Para Yatırma ve Geri Alma Yöntemleri
Yanlış havale Nasıl iptal edilir ? Yanlış hesaba EFT yaptıysanız. Değişik bankalar içinde meydana getirilen işlemler. Telefon bankacığı, web ve ATM den hızlı gerçekleşmeyebilir.
Banka ile iletişime geçerek yanlış hesaba eft yaptığınız yanlışlıkla gönderdiğiniz parayı geri iadesini isteyebilirsiniz. Paranın size geri iade edilebilmesi için bankanın karşı tarafı araması ve durumu haber vermesi gerekir.
Doğal olarak karşı taraf bankanın yetkili kişilerin yapmış olduğu açıklamaya karşı duyarsızlık gösterip paranın geri iadesini etmeyebilir.
Bu durumda bankanın da yapabileceği bir şey yoktur. Mahkemeye konu taşınabilir ve mahkeme harcamaları dahil tüm harcamalar karşı taraf dan alınır.
yanlış gönderdiğiniz havaleyi karşı taraf parayı çekmeden bankayı ararsanız. Banka yanlış gönderilen havaleyi veya eft bloke eder. Mahkeme sonuçlandığı anda size geri iade edecektir. Fakat karşı taraf parayı çekmişse bankanın yapabileceği bir durum yoktur ) Yanlış Hesaba ( IBANA ) Para Yatırma Çözüm Yollar
örnek Soru: 2000 Tl kira parasını Yanlışlıkla değişik bir hesaba aktardım. Parayı yanlışlıkla gönderildiğim şahıs tutarı geri ödemek istemiyor.
Para karşı taraf tarafınca bankadan çekilmiş
Yanıt: Para transferi makbuzu açıkça ‘’ kira parası ‘’ olarak belirtiyorsa ve elinizde bunu kanıtlayacak alıntı vs. var ise dava açabilirsiniz. ( bir avukat ile görüşmek yada bankanın yönlendirmesi isteyebilirsiniz )
Yanlışlıkla Yapılan Havale Geri İade İşlemi
Aslında alıcı bunu göndericiden önce biliyor olabilir ve banka ile geçmiş bir ilişkisi olabilir. Yanlışlıkla size para gönderilir ise, parayı doğrudan gönderene iade etmek yerine önce bankanızla iletişime geçin.
Bankanın yetkili birimi size en doğru bilgiyi vereektir.. Dondurulmuş hesaplardaki para çekilemez
Düşünün ki isteğiniz dışında paranın gideceği hesabın kötü niyetli sahibi sizi dolandırmaya çalışıyor olabilir.
Ceza Kanunu’nun 160. maddesinde yer alan “kaybolan veya haksız yere el konulan eşyayı elden çıkarma” suçunun tespitinin cezadan ziyade Ceza Kanunu hükümlerini oluşturacağı yönündedir.
gönderdiğiniz para yanlış kişiye mi gitti ! Gönderilen paranın istemediğiniz birine gitti ve siz hemen fark ettiyseniz. Hemen bankanızı arayınız.
Farklı Bankalar arası para tranferi zaman alır ve para tranferi iptal edilebilir.
Çok sık sorulan bir soruya buradan cevap vermek isterim. Telefon ile yapılan ödemelerde isim benzerliği nedeni ile otomatik ödeme işlemini yanlışlıkla bana yapan biri vardı. Mahkeme vs. araya banka girmeden aktardığı parayı kendisine geri iade ettim. Fakat o parayı geride vermeyen mahkeme ile faizi
Hesaba Yanlış Yatan Para
Hesaba yanlış Yatan para IBAN numarasını para aktarım işlemi esnasında yanlış girdiyseniz. Bankaların algoritma programları Meydana getirilen işlemi iptal edecekleridir. ( IBAN numarası ile isim detayları bir birbirini tamamlaması gerekmektedir. ) Banka otomatik iptal etmiş olduğu işlemin tutarını hiç kimseye yatırılmadığı için geri iade talebinize olumlu yanıp verilecektir.
EFT işlemlerinde para karşı tarafa ulaştığında ve geri ödeme süreci içerisindeyseniz. Parayı yanlışlıkla gönderdiğiniz şahıs geri geri vermek istemez ise süreç dava açılarak çözüme kavuşacaktır.
EFT işlemi mesai saatleri haricinde yapıldıysa ve sizde yanlış kişiye para transferi yaptığınızı anladıysanız para transferini iptal ettirebilirsiniz. ( süreci banka yetkililerinden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Yukarıda bankaların yazışma numaraları verilmiştir. )
Not: ATM den işlem yapıyorsanız, işlem sonrası Yatırdığınız bilgi kağıdını kaybetmeyin.
Yanlış yatırılan para ( yanlış hesaba eft ) karşı taraf ile görüşülerek ( banka tarafınca görüşülür ) olumlu cevap karşısında size geri iade edilir. Yanlış Hesaba ( IBANA ) Para Yatırma Çözüm Yolları
Kredi Kartından Para Gönderme (Eft Ve Havale) Hesaba Nasıl Yapılır okumak isterseniz …
Ibana nasil yanlis gonderilir ki?
Iban numarasinda hata olsa isim soyisim tutarsizligindan para otomatik iade olur.
Ali Bey Merhaba,
Tabi ki Haklısınız, Bu yazıyı kaleme alırken gerçek bir olay dan yola çıkılmıştır. Paranın yanlış aktarılması ve geç fark edilmesi mahkemelik etmiştir. Günümüzde bu dijital ortamda hatalar olabiliyor.
Bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkür ederim.
Ben bugün yaşadım bu durumu. Açıklamaya “Haziran Kira” şeklinde yazdım. Aşırı gerginim şuan.
Ben aynı garantiden Ziraat’a EFT yaptım. Kardeşimin hesabına. Kardeşim para gelmedi dedi. Bankayı aradım iptal ettirdim 10 gündür bekliyorum hala para yatmadı. Şimdi müşteri hizmetlerini aradım. Bankaya gidin diyor ve hiç zamanım yok
Arkadaşım hesabıma para atıp daha sonra bankayı arayıp yanlış gönderdiğini belirtip hesabıma bloke koymuştur. Banka bu blokeyi koyabilir mi yasal mıdır nasıl kaldırabilirim. Dava açarım diyor açıklamaya yazılmamış. Dava açılsa bile sonuçlanmadan bu blokeyi nasıl kaldıracam
Yegenime iş için para gönderdim yeğenim 2 defa paranın onda biri kadar para gönderdi sonrasını ödemiyor para yı nasıl geri alabilirim. Wabsatt tan yazışmalar da var