Param Kredim
Devletten Kadınlara Geri Ödemesiz Kredi | YAZIYI OKUYUN
fi
Anasayfa > DEVLET DESTEKLERİ > Tarım Hibe Kredileri İçin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Kayıt Olmak

Tarım Hibe Kredileri İçin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Kayıt Olmak

Tarih: 09.12.2020
Güncel: 29.09.2022
Tarım Hibe Kredileri İçin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Kayıt Olmak

Tarım Hibe Kredileri İçin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Kayıt Olmak ÇKS için kayıt olma kolaylığı artık devlet tarafından oldukça iyi bir şekilde organize edilerek çiftçilere gerekli imkanları veriyor. Devletin çiftçiye verdiği hibeleri, devlet destekli kredileri ve yaptığı yardımları denetlemek için ortaya çıkardığı bu sistemle, yapılan yardım ve desteklerin gerçekten doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı, hibelerin tarım ve araziler için yeterli verimlilikte oluşturulup oluşturulmadığı denetim altına alınıyor.

Bu sebeple devlet, ÇKS’yi zorunlu hale getirdi. Tarım ile uğraşan herkesin Çiftçi Kayıt Sitemine kayıt olması zorunluluğu var. Bu sisteme kayıt olmak eskisi kadar zor değil. Oldukça kolay ve bir o kadar basit adımlarla Çiftçi Kayır Sistemine kayıt olmak için aşağıdaki adımlar size yardımdı olacak.

[safir_ads2 id=1]

ÇKS Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ?

ÇKS Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ? Yazımızda merak edilen sorulara cevaplar verilecektir. Tarım ya da hayvancılık alanlarında uygulanabilecek tüm yatırımlarınız var. Devlet üzerinden 2021 senesi ve de daha sonraları için destek talep etmek istiyorsunuz. Yapılması gereken ilk olarak ÇKS ya da işletmeye dair belgenizin olması zorunludur.

Ziraat Bankası da dahil olmak üzere herhangi bir bankaya kredi başvuru yapabilirsiniz. Tarım ya da hayvancılık üzerine bir kredi başvurunuz için de ÇKS belgesi de istendiğini de söyleyebiliriz.

Bağ-Kur üzerinden bile emekli olma adına talep edilen belgeler arasında yer alan ÇKS yani çiftçi kayıt belgesi nedir? Çks belgesini nasıl alabiliriz? Gibi soruları sizin için bu yazımız içerisinde detaylı bir şekilde cevaplayacağız.

ÇKS Belgesi Nedir?

ÇKS belgesi, toprak altında ya da üstünde yer alan tüm tarımsal faaliyetleri kapsar. Çiftçilerimiz adına kamu yetkilileri tarafından oluşturulmaktadır. ÇKS Belgesi Bir kayıt sistemine verilmekte olan bir isimdir. Çoğu insanın yaptığı hata işletme belgesi ile ÇKS Belgesi birbirine karıştırılmasıdır.

İşletme Belgesi Tanımı

Her türlü hayvancılık faaliyetleri yapan ve yapmak isteyen kişiler adına üreticilerin oluşturduğu kayıt sistemidir. Verilen belge ismi olarak adlandırılmaktadır.

Bu nedenle bu iki belge amaç ve çıkarılma olarak da tamamı ile birbirlerinden ayrılmaktadır. Ancak bizlere sağladığı avantajlar bakımından da oldukça benzer olduğu da söylenebilir. Ancak bu iki belgelerin bizlere ne gibi avantajlar verdiğine baktığımızda ise;

Kimler çiftçi belgesi alabilir? ÇKS belgesi kapsamı nelerdir.

  • Devletlerin genç çiftçiler adına sağlamış olduğu projeler için sağlamış olduğu hibe desteklerinde,
  • Ziraat bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri adına sunulmakta olan düşük faizlerden oluşmaktadır. Her türlü tarım kredilerinden faydalanma işlemlerinde,
  • Özel bankaların da içerisinde yer aldığı birçok finansmanda, sizlere özel kredi kullanımlarında.
  • Her banka içerisinde aktif bir şekilde kredi kartı kullanımları ve alımlarından faydalanma işlemlerinde,
  • Bağ-Kur ile beraber emekli olabilme durumlarında,
  • Üretimini gerçekleştirmiş olduğunu herhangi bir tarım ürününüz var. Ürünlerin sevkiyatı esnasında ihtiyaç olan ‘’Müstahsil Yol Belgesi’’ gerekli belgenin alınması
  • Ekim yapmış olduğunu alanlarınıza karşılık olarak devlet desteğinde bulunulduğunda,
  • Beslediğiniz hayvanların sayısı ya da cinslerine göre uygun oranların da teşvik den yararlanmak için

Yukarıda yer alan liste üzerinde de ÇKS belgesi elde etmenin yer almaktadır. Sayılan ve daha fazla olanaklar üzerinden yararlanmak adına ÇKS belgesi nasıl çıkarılır?

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır?

ÇKS yani çiftçi kayıt belgesi olarak adlandırılan bu belge çıkarım işlemlerini gerçekleştirmek için iki farklı yol vardır.

E-devlet üzerinden belge doldurunuz.

E-devlet üzerinden kayıt formu ulaşabilirsiniz. İlk defa e-devlet e giriş yapacaksanız öncelikle Ptt den şifre almanız gerekiyor.

E devlet üzerinden kendi bilgileriniz ile beraber giriş sağladıktan

sonrasın da başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. https://www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252

E devlet üzerinden giriş sağlayarak çifçi kayıt gerçekleştirmiş olursunuz

Tarım müdürlüğüne Dilekçe ile başvurmak

Arsanızın Bulunduğunuz ilçedeki tarım müdürlüğüne ÇKS belge formu doldurmanızdır. Kayıt işleri için ayrıntıları tarım müdürlüğüne gitmeden önce telefon açıp öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

Başvuruda bulunduğunuzda, sizden bazı gerekli olan evrakları temin etmenizi istenir. Bu evraklar içerisinde yer alan belgeler, sizin tarım ve hayvancılık alanı ile uğraşıp uğraşmadığınızı anlamak için önemlidir.

ÇKS Belgesi İçin Hangi Belgeler İstenmektedir?

ÇKS belgesine e devlet ve ilçe tarım müdürlükleri üzerinden alınabilir. Başvurular adına, sizden bazı talep ettikleri belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri edinerek sadece çks belgelerini elde edebilirsiniz. Sizden çks belgeleri için istedikleri belgelere göz atacak olduğumuzda;

  • Kendi arazilerini işlem yapacaksanız ( tarım vs. ) , kimlik belgenizin yer aldığı bir fotokopi
  • Eğer kullanmış olduğunuz arazi başkasına ait olabilir. O araziye ait olan tapu kadastrodan alınmakta olan tapu kayıt örnek belgeleridir.
  • Eğer tarım yapılacak olan arazi kiralanmış ise, kira kontratı talebi
  • Başvuru sahibine dair vergi numarasının yer almakta olduğu belge
  • Döner sermaye yardım belgesi
  • Ekili olan alanların muhtarlık ile beraber onay alınmış olan c raporu
  • Taahhütname gibi belgeler talep edilmektedir.

Tarım Destekli Hibeler İçin ÇKS Ne Demektir?

Üreticilerimizden veya çiftçilerimizden, ilden elde ettikleri tüm kredileri sormak, bir çok avantajdan yararlanır ve tüm bu bilgiler sonucunda doğru ve güvenilir analiz yapılmasını sağlar.

Daha kesin politikalar izleyerek, Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçiler, çalışmalarını kolayca görme fırsatını yakalarken aynı zamanda devlet kontrolünü kolaylaştırdı.

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük kredilendirmeyi kabul ederek ve devlet tarafından finanse edilen projeden yararlanarak, e-devlet Tarım Kayıt Sistemindeki bilgilerin sürekli güncellenmesinin üreticilerimizle aynı olması önemlidir. Sizin için faydalı olacaktır.

Düşük Faizli Çiftçi Kredisi Çekmek İçin ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır?

Bu kaydı yapmak için yaşadığınız il veya ilçe Tarım Müdürlükleri size yardımcı olacak. Gerekli evrakları hazırladıktan sonra başvuru yaptığınız müdürlük, yaptığınız başvuruyu değerlendirecek, bu belgeler ve şartlar uygun görülürse ÇKS kaydınız yapılacaktır.

Dikkatli olmanız gereken yer, aşağıda sıraladığımız evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayıp başvurunuzu yapmanız. Eksik veya yanlış evrak belirlenirse, kredi ve devlet hibeleri için başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir.

Düşük Faizli Tarım Kredileri İçin ÇKS

Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gerekli?

[safir_ads2 id=2]

  • Size daha önce çiftçilik yaptığınızı gösteren çiftçi belgesi
  • Yenilenmiş veya üzerinde kimlik numaranızın yazılı olduğu kimliğiniz
  • Ticari sicil bildirimi ve tüzel kişiden gerekli imzası
  • Yaşadığınız şehrin Tarım Müdürlüğünden alacağınız başvuru için gerekli dilekçe
  • Yetkili sertifika aslı ve onaylı fotokopisi
  • Yine başvuru için gerekli olan çiftçiler için kayıt formu
  • Tapudan, tarım üretim yapılacak alanın aidiyetini gösteren onaylı belge.
  • Tarım yapacağınız arazi hisseli ise, hissedarlardan bir kişi araziyi kullanacaksa 1 nolu muvafakatname, eğer tapu çocuklar veya eş üzerine ise 2 nolu muvafakatname istenir. Bu muvafakatnameleri veren kişilerden nüfus kayıt örneği  (vukuatlı) de talep edilir.
  • Eğer tarlayı kiraladıysanız, kiralık olarak üretim yapmayı düşünüyorsanız kira sözleşmesi ya da kiraya veren kişinin nüfus kayıt örneği (vukuatlı) gereklidir. Kiraladığınız yer 100 dönümü geçiyorsa elinizdeki kira sözleşmesi noterden onaylanmalıdır.
  • Eğer arazinin kaydı tapuda yoksa, elinizde bir keşif raporu olmalıdır. Bu raporu da Tespit Komisyonları hazırlayabilir.

Tarım Hibe Kredileri İçin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Kayıt Olmak

Yukarıdaki evraklarla beraber bağlı olduğunuz Tarım Müdürlüğü’ne gidip başvuru yaptığınızda, başvurunuzun değerlendirme aşaması başlar. Eğer bir eksik veya hata tespit edilmezse, ÇKS’ye kaydınız tamamlanır. Bu aşamadan sonra ise devletin size sağladığı ve çok az faiz aldığı tarım kredilerine sahip olabilirsiniz.

Devlet Hibe Kredileri İçin ÇKS Sorgulaması Nereden Yapılır?

Evraklarınızı teslim ettiniz, hiçbir sorun çıkmadı. Peki ÇKS sorgulamanızı nasıl yapacaksınız? Bunun iki yöntemi var. İlk olarak evraklarınızı verdiğiniz müdürülüklere gidip öğrenebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise E-Devlet. BURAYI TIKLAYARAK Çiftçi Bilgileri Sorgulama sayfasından müdürlüklere gitmeden de kadınızın durumunu öğrenmeniz mümkün.

Ülkemizin kalkınması, daha fazla üretim, daha fazla yerli ürün sağlamak için çalışacağınız, bu topraklarda yetişen her şeyi daha kaliteli yetiştireceğiniz bir çiftçilik hayatı dileriz. Umarız her şey istediğiniz gibi, bereketli, bol ve getirisi yüksek olur.

Haberleri takip ediyorsanız devletimizin özellikle çifçilerimize yönelik yeni hibe paketleri açıkladıklarını göreceksiniz. Çifçi kredisine başvurabilmek için çifçi koparatiflerine kayıt olmanız gerekmektedir. Ayrıca metropollerde yaşayan ve bu karışıklıkdan kurtulmak için yakın çevrelerden İstanbul’ da yaşana biri Kocaeli’nin köyleri veya Trakya gibi yakın lokasyonlar dan arsa alarak küçük bir hobi bahçesi oluşturabilir. Böylelikle büyük yatırımlar öncesi kendinizi sınamış olursunuz.

Param Kredim / Tufan DEMİRCİ
Tarım Hibe Kredileri İçin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Kayıt Olmak
Bu Makaleye Yorum Yapın

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git